Relasjonskompetanse som forebyggende tiltak


Å gi barn tid til å leke og gode rammer for vennskap, 

gjør de rustet til det sosiale livet.

Barn håndterer livet og påkjenninger bedre med venner ved sin side.

I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være viktig for fellesskapet  og være i positivt samspill med andre barn og voksne.

Vi i Solhaugen barnehage SA har ulike relasjonsverktøy, som vi bruker når vi skal vurdere og reflektere over vår egen relasjonskvalitet.  Personalet har kompetanse i De utrolige årene (DUÅ) og Trygghetssirkelen (COS).- Felles for disse verktøyene er at de skal hjelpe oss ansatte og andre omsorgsgivere (foresatte) i å bli sensitiv i vårt samspill med barn. 

Det å være en god rollemodell for barn og vise vei for hvordan vi kan være sammen på en god måte vil fremme alle barns, trygghet, trivsel, selvfølelse, selvhevdelse, kunne vise sosial kompetanse som empati, mentalsiering og inkludering. Det å tåle ulikhet og være nygjerrig på mangfoldet rundt oss er viktig å kunne for forebygge utenforskap. 

En viktig målsetting for ansatte er å forstå barns adferd uttrykksmåter og hjelpe dem til håndtere føleser.

Et godt forebyggende arbeid handler i stor grad om å tilrettelegge for et godt oppvekstmiljø for alle barn. Solhaugen barnehage SA skal være helsefremmende og ha en forebyggende funksjon. Dette viktige arbeidet må gjøres i samarbeid med dere foresatte, som Redd barna sier: 

Foreldre kan være gode rollemodeller ved å bygge gode relasjoner mellom barn, være bevist på at det vi sier betyr noe både på godt eller vondt, bidra til å lære barn å inkludere hverandre i lek, og trygge voksne skaper trygge barn. 

Samarbeid til alle barns beste er et nøkkelord.